Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010

ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΛΙΘΟΣ – ΤΥΡΚΟΥΑΖ

ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΛΙΘΟΣ – ΤΥΡΚΟΥΑΖ (turquoise)
Το τυρκουάζ είναι ο ημιπολύτιμος λίθος που ταιριάζει με το ζώδιο του Τοξότη και στο μήνα Δεκέμβριο.


Το τυρκουάζ (turquoise) είναι αρχαίoς λίθος, κι όμως ξανά και ξανά έρχεται πίσω στη μόδα. Το φωτεινό μπλε του ουρανού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα στον κόσμο της μόδας και των κοσμημάτων.


Σε πολλούς πολιτισμούς της Παλαιού και του Νέου Κόσμου, αυτός ο ημιπολύτιμος λίθος θεωρείται για χιλιάδες χρόνια ως ιερή πέτρα, ένα φυλαχτό που φέρνει καλή τύχη. Πραγματικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται "ο πολύτιμος λίθος του λαού". Οι αρχαιότερες ενδείξεις που βρέθηκαν στην Αίγυπτο είναι τα έπιπλα διακοσμημένα με τυρκουάζ που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. περίπου.

Στο αρχαίο βασίλειο της Περσίας νωρίτερα, ο μπλε ημιπολύτιμος λίθος φοριόταν στο λαιμό ή στον καρπό για την προστασία από αφύσικο θάνατο. Έλεγαν πως αν άλλαζε το χρώμα του, αυτός που το φορούσε είχε λόγο να φοβάται την μοίρα του. Εντωμεταξύ, έχει ανακαλυφθεί ότι το τυρκουάζ μπορεί να αλλάξει χρώμα, αλλά ότι αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη επικείμενου κινδύνου. Η αλλαγή μπορεί να προκαλείται από το φως, ή από μια χημική αντίδραση που επιφέρουν τα καλλυντικά, ακόμα και από την οξύτητα του δέρματος.

Σε όλο τον κόσμο, το τυρκουάζ έχει φορεθεί ως φυσική προστασία από τις δυνάμεις του σκότους. Αν παλιότερα προφύλαγαν το άλογο και τον αναβάτη από πτώση, σήμερα θεωρείται ως η προστατευτική πέτρα των πιλότων και άλλων επαγγελματικών ομάδων που εκτίθενται σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό κινδύνου.

Στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη συνιστάται να φορούν ένα περιδέραιο με χάντρες τυρκουάζ.Το χαρούμενο χρώμα του τουρκουάζ λέγεται ότι βοηθά μία επιφυλακτική προσωπικότητα να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης μια πέτρα της φιλίας και λέγεται ότι είναι ευνοϊκή για την πίστη και την σταθερότητα στις σχέσεις.


Πνευματικές ιδιότητες του Τυρκουάζ


Βοηθά να έχουμε εσωτερική δύναμη
Προστατευει από οποιαδήποτε βλάβη
Είναι σύμβολο φιλίας
Φέρνει την ειρήνη στο σπίτι
Το τυρκουάζ λέγεται ότι παίρνει τα χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη του
Αν δωθεί σε φίλο ή εραστή φέρνει καλή τύχη και διώχνει τις κακές ενέργειες

Θεραπευτικές ιδιότητες του Τυρκουάζ

Το τυρκουάζ είναι μια πολύ ισχυρή πέτρα επούλωσης και ίασης για όλο το σώμα
Έχει ειδικές δυνάμεις για να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό και θεραπευει προβλήματα στο αναπνευστικο σύστημα.
Το συνιστούν για αποτοξίνωση από το αλκοολ, από δηλητηρίαση ή ρύπανση.
Χρησιμοποιούμε το τυρκουάζ όταν έχουμε τρακ για μια ομιλία μπροστά σε κόσμο και μας βοηθάει να είμαστε σαφής στην επικοινωνία.
Βελτιώνει την ψυχική μας υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: