Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΛΙΘΟΣ - Lapis Lazuli

ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΛΙΘΟΣ - Lapis Lazuli

O Lapis Lazuli είναι ένας ημιπολύτιμος λίθος που θα μπορούσε να έχει έρθει κατευθείαν από τις Χίλιες και Μία Νύχτες: ένα βαθύ μπλε πετράδι με χρυσές πινελιές που λαμπυρίζουν σαν μικρά αστέρια

Το όνομα του προέρχεται από τη λατινική λέξη "lapis",που σημαίνει πέτρα, και τη λέξη "azula" που προέρχεται από την αραβική και σημαίνει μπλε. Η αξία του lapis lazuli στην τέχνη είναι ανυπολόγιστη! Έχει χρησιμοποιηθεί σε κοσμήματα, γλυπτά και φυλαχτά για χιλιάδες χρόνια. Το μπλε ακτινοβόλο χρώμα του είναι απίστευτο.


Αυτός ο αδιαφανής, βαθύ μπλε πολύτιμος λίθος έχει ένα μεγάλο παρελθόν. Ήταν από τους πρώτους που φορέθηκε ως κόσμημα και επεξεργάστηκε.

Σε ανασκαφές στα αρχαία κέντρα του πολιτισμού γύρω από τη Μεσόγειο, οι αρχαιολόγοι βρηκαν μεσα σε τάφους επίπλα, διακοσμητικές αλυσίδες και αγαλματίδια φτιαγμένα από lapis lazuli - σαφείς ενδείξεις ότι η μπλε πέτρα ήταν δημοφιλής χιλιάδες χρόνια πριν στους ανθρώπους της Μεσοποταμίας, στην Αίγυπτο, στην Περσία, στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Σε άλλους πολιτισμούς έχει θεωρηθεί ως μια ιερή πέτρα.

Ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή πιστευαν ότι έχει μαγικές δυνάμεις.

O Μέγας Αλέξανδρος έφερε στην Ευρώπη aμέτρητα αντικείμενα φτιαγμένα από lapis lazuli. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη θεωρούσαν μια βασιλική πέτρα και συχνά τη χρησιμοποιούσαν για τα αγάλματα των θεών τους. Έβαζαν στην κορυφή του κεφαλιού τους lapis lazuli σε μορφή σκόνης και έτσι πίστευαν ότι εξαγνιζόταν από όλες τις ακαθαρσίες του πνευματικού κόσμου τους.

Κατά το Μεσαίωνα μετατρέποντας το σε σκόνη, το lapis lazuli χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευη χρωμάτων, τέμπερα ή λάδι, και αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα χρώματα των έργων της εποχής.

Ο lapis lazuli θεωρείται από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ως η πέτρα της φιλίας και της αλήθειας. Το μπλε χρώμα του λέγεται ότι ενθαρρύνει την αρμονία στις σχέσεις και βοηθά το άτομο που το φορά να είναι αυθεντικό και να λέει τη γνώμη του ανοιχτά. Είναι ένας πολύ ισχυρός ημιπολύτιμος λίθος και λέγεται ότι μπορεί να φέρει στην επιφάνεια συναισθηματικές πληγές από το παρελθόν. Πιστεύεται ότι η επιρροή του στο άτομο που το φοράει είναι πολύ έντονη.

Πνευματικές ιδιότητες του Lapis Lazuli


Φέρνει πνευματική διαύγεια και συναισθηματική θεραπεία.
Λέγεται ότι καθαρίζει το μυαλό από το παρελθόν.
Ο lapis lazuli φέρνει ειλικρίνεια και διαφάνεια.
Βοηθάει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης
Είναι ένας ισχυρός λίθος για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της πνευματικής εξέλιξης.
Λέγεται ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα και την εκδήλωση της εσωτερικής μας δύναμης.
Είναι κατά παράδοση πολλών λαών μια βασιλική πέτρα.

Θεραπευτικές ιδιότητες του Lapis Lazuli

Χρησιμοποιείται για το καθαρισμό και τον εξαγνισμό του σώματος.
Προστατεύει τον οργανισμό από σωματικές και ψυχικές αναταραχές
Είναι ένας καλός ημιπολύτιμος λίθος για το νευρικό σύστημα
Λέγεται ότι μπορεί να βοηθήσει στα προβλήματα ομιλίας
Ο lapis lazuli μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου.
Ενισχύει το μυαλό και τη σκέψη.