Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΛΙΘΟΣ - ΓΡΑΝΑΤΗΣ ή ΓΡΑΝΑΔΑ

ΗΜΙΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΛΙΘΟΣ - ΓΡΑΝΑΤΗΣ (Garnet)

O γρανάτης ή γρανάδα (garnet στα αγγλικά) είναι αυτός ο υπέροχος κόκκινος ημιπολύτιμος λίθος που συχνά συναντάμε σε κοσμήματα- αντίκες. Εκπληκτικά ευρήματα, ιδίως στην Αφρική, έχουν πλουτίσει την παραδοσιακή εικόνα του γρανάτη με έναν εκπληκτικό αριθμό αποχρώσεων, παρόλαυτα το μεθυστικό βαθύ κόκκινο είναι το κύριο χρώμα του.


Ο γρανάτης είναι ένα ανθεκτικό πετράδι με μεγάλη σκληρότητα μα εύκολο στην επεξεργασία . Ένα άλλο πλεονέκτημα του γρανάτη είναι η μεγάλη λαμπρότητα και η εξαιρετική φωτεινότητα, που προέρχονται από τον υψηλό δείκτη διάθλασης του. Το σχήμα των κρυστάλλων του γρανάτη είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον. Γρανάτης σημαίνει κάτι σαν "σπορένιος", προέρχεται από τη Λατινική λέξη «granatus» που σημαίνει σπόρος. Αυτή η ονομασία δεν προηλθε μόνο από το τυπικό σφαιροειδές σχήμα των κρυστάλλων αλλά και από το χρώμα της κόκκινης γρανάδας, η οποία μας φέρνει στο μυαλό τους σπόρους του ώριμου ρόδιου. Κατά το Μεσαίωνα, ο κόκκινος γρανάτης ονομαζόταν επίσης «πέτρα-ρουμπίνι». Ακόμη και σήμερα, τα ονόματα όπως ρουμπίνι Αριζόνας , ρουμπίνι Μοντάνας ή Νέου Μεξικού είναι διαδεδομένα στο εμπόριο.


Ο γρανάτης είναι γνωστός στους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια. Λέγεται ότι ο Νώε χρησιμοποίησε το γρανάτη στα φανάρια της κιβωτού, για να την κατευθύνει μέσα στη σκοτεινή νύχτα. Βρίσκεται σε κοσμήματα από την αιγυπτιακή εποχή, αλλά και στα ελληνικά και ρωμαϊκά χρόνια. Ηταν δημοφιλής ως φυλαχτό και προστατευτική πέτρα. Οι αρχαίοι συχνά την τοποθετούσαν στις ασπίδες τους για να προστατευτούν από το κακό και την καταστροφή και την ονόμαζαν "πετρα του πολεμιστή".

O γρανάτης είναι επίσης γνωστός ως η πέτρα για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Εάν η επιχείρησή σας δεν πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε, απλά βάλτε 3 ή περισσότερες γρανάδες πάνω στο γραφείο σας. Λέγεται ότι αν βάλουμε τον γρανάτη κάτω από το μαξιλάρι θα θεραπεύσει την κατάθλιψη και τους εφιάλτες . Επίσης λέγεται ότι φέρνει σταθερότητα στις φιλίες και τις σχέσεις.

Πνευματικές ιδιότητες του Γρανάτη

Ο γρανάτης βοηθά να ανέβει η αυτοπεποίθηση και μπορεί να σας κάνει πιο δημοφιλή.
Συμβολίζει την πίστη, το θάρρος και την ειλικρίνεια.
Φέρνει σταθερότητα στην φιλίες.
Βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και της νωθρότητας.
Χρησιμοποιείται για να προσελκύσει την αγάπη και ενισχύει την σεξουαλική απόδοση.
Οι αρχαίοι πίστευαν ότι είναι η πέτρα που προστατεύει τους πολεμιστές
Ο γρανάτης λέγεται ότι τονώνει την επιτυχία μιας επιχείρησης.
Αποβάλλει την αρνητικότητα.

Θεραπευτικές ιδιότητες του Γρανάτη

Ο γρανάτης ότι είναι ο ημιπολύτιμος λίθος της "υγείας"
Αν βάλετε τον γρανάτη κάτω από το μαξιλάρι σας μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη και τους εφιάλτες.
Συμβάλλει στην αύξηση της σεξουαλικότητας.
Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Βοηθά τον οργανισμό στην αφομοίωση του ασβεστίου, του μαγνησίου και της βιταμίνης Α και Ε.
Είναι ένας καλός ημιπολύτιμος λίθος για την καρδιά και τους πνεύμονες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ για το άρθρο, Αλέξανδρε! Ξέρετε, στα ρωσικά, που είναι η μητρική μου γλώσσα, και γρανάτης η πέτρα, και ρόδι το φρούτο λέγονται με την ίδια λέξη: "гранат" ("granAt"). Μου αρέσουνε πάρα πολύ και οι δύο! Τους χειμώνες πάντα αγοράζω χυμώδη ρόδια. Στην αθήνα είδα σ' ένα αδαμαντοπωλείο ένα ωραίο ασημένιο μενταγιόν με γρανάτες και σίγουρα θα το αγόραζα, αν είχα μαζί μου 30 ευρό. Ύστερα ήρθα στον ίδιο δρόμο, αλλά το κατάστημα δεν το βρήκα. Ελπίζω μια μέρα να κατορθώσω αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση έλλειψης γρανατών ανάμεσα τα κοσμήματά μου. :)
Αλίνα